Strach z létání? Jak se s ním vypořádat?

Létání je mnohem menší problém, než by se zdálo. Proto ho máme chuť řešit -  Ekolist.czVsadím "půl království“ za to, že už jste viděli minimálně jeden film, který pojednává o letecké katastrofě. A není divu. Celovečerní film o bezpečnosti letadel a bezproblémového letu by zaujala nejspíš málokoho. Ve skutečnosti se stalo létání nejbezpečnější formou dopravy. Větší pravděpodobnost nehody se dle statistik stává jízda v autě, ve vlaku nebo v autobusu.

 

Co ale dělat v případě toho, že máte panickou hrůzu nebo strach z létání?

Jak se tedy s AVIOFOBIÍ vypořádat?

Přinášíme několik tipů, které vám dopomohou nepodlehnout strachu z létání.

1. Pozitivní informace

Létání se stalo v posledních letech nejbezpečnějším, a navíc nejpohodlnějším a nejrychlejším typem přepravy. Statistiky hovoří jasně. Podle statistik American Safety Network (americká bezpečnostní síť) došlo od roku 1945 k cca 12 500 leteckých nehod. Fatální následky letecké nehody dle statistik od roku 1960 do konce roku 2006 tvoří jen malou část – jedná se jen o zhruba 36 % z celkového počtu leteckých nehod. Nejvíce evidovaných nehod se událo ve fázi přistávání, jedná se o cca 32 %. Necelých 20 % nehod se stalo při odletové fázi a jen zhruba 10 % přímo za letu. V globálu to znamená, že pravděpodobnost, že se člověk stane obětí letecké nehody je zhruba 1:4 milionům. Pokud vám ani tyto pozitivní informace nedopomůžou k určitému odlehčení strachu mějte na paměti, kolik se ročně investuje peněz do létání. Převážná většina investovaných peněz do leteckého průmyslu jde na bezpečnost.

 

2. Nahlédněte pod pokličku letadel

Určitě se nemusíte stát odborníky přes letadla, ale něco málo vědět o letadlech vám pomůže zodpovědět mnohé otázky, které se vám pomohou honit hlavou. Proč, a z jakého důvodu letíme tak rychle? Proč se křídla "divně“ hýbají? Proč musím zůstat připoutaný? Co se děje při turbulenci? Pokud budete znát základní odpovědi na tyto otázky, věřte, že i to vám pomůže zachovat si chladnou hlavu a nepanikařit při každém divném pohybu.

 

3.Seznamte se s turbulencí

Jak se říká: ,"těstí přeje připravenému“. V tomto případě, pokud se připravíte na možné turbulence nebudete tak překvapeni, až pocítíte malé či větší otřesy letadla. K turbulenci dochází v případě, kdy se letadlo ocitne v oblasti nízkého a následně vysokého tlaku. Při této změně dochází k hlubokým propadům, a právě z toho důvodu se letadlo začne třást.

 

4. Preventivní opatření již před letem

Po malých krůčcích se snažte se stresem pracovat již nějakou dobu před plánovaným letem. Tento "tréning“ může trvat několik týdnu, ale i měsíců. Zkuste se zaměřit na to, jak s přívalem stresu pracovat se svým tělem, a jak stres lépe zvládnout. Využít můžete relaxačních (např. jóga) nebo meditačních metod, které vás naučí se zklidnit ve stresové situaci.

 

5. Zkuste se zabavitknih, čtení, stránek, učebnic, slov, čtení knihy, vzdělání, lidé, osoba,  učení se, dospělý | Pikist

Čtení knihy, poslech hudby či audionahrávky nebo spánek? Zkuste zaměstnat svou hlavu. Zaměřte se na něco jiného a úplně vypusťte myšlenku, že se právě nachází x kilometrů nad zemí.

 

6. Myslete na něco krásného

Zavřete oči a myslete na krásný zážitek, který jste prožili nebo plánujete prožít. Zkrátka se na chvilku nechte unést představami. Vybavte si vůně, chuť a pocity, které máte spojené s určitým zážitkem. Nezkrátí vám to sice dobu letu, ale za to vám alespoň na chvíli vykouzlí úsměv na rtech.

 

7. Zhluboka dýchejte

Možná si právě říkáte, jak vám pomůže hluboké a pravidelné dýchání, ale věřte, že hluboké dýchání dokáže s tělem divy. Jak na to? Položte si ruku na břicho a proveďte hluboký nádech nosem. Poté vydechněte a počítejte do deseti, vydechujte až do doby, kdy budete mít pocit úplného vydechnutí. Toto cvičení provádějte nejméně 5krát.

 

8. Jděte vstříc strachu

Nejúčinnější boj proti strachu je "podívat se mu přímo do očí“. Jen v případě, že se strachu postavíte čelem zjistíte, že se není v podstatě čeho bát a s největší pravděpodobností vás to nijak vážně neohrozí. Proto po malých krůčcích vyhledávejte vaše strachy a pokoušejte se jim postavit. Začít trénovat můžete na malých strašácích, se kterými se běžně setkáváte každý den – například strach z výšek.

 

9. Tabu zvané letecké katastrofy

V případě, že trpíte strachem z létání, tabu by se pro vás měly stát jakékoliv zprávy o leteckých katastrofách, potažmo i filmy s touto tématikou. Raději si přečtěte něco o bezpečnosti letadel, jejich kontrolách apod.

 

10. Pomoc odborníka

V případě, že už máte pocit, že se váš strach stal nezvladatelným a cítíte extrémní strach z létání, obraťte se na odborníky na slovo vzaté – ti vám pomohou odbourat tento strach. Existují dva tipy odborných kurzů, které jsou zaměřené právě na strach z létání:

On-line kurz: kurz z pohodlí domova, který vám umožní postupovat dle vlastního tempa, kurz za pomoci videí a psaných materiálů.

Skupinová terapie: na tento kurz je zapotřebí vaše přítomnost, kurz probíhá formou dlouhodobé skupinové terapie, která je zakončena společným letem.

A co říci závěrem? Snad už jen ŠŤASTNÝ LET BEZ STRESU.

Vyberte si také nějaký krásný kufr z naší nabídky, který Vám poskytne příjemný pocit a rozptýlení před letem.